DSA partner in Smart City 2013: Bottom-up Innovative Power!

Op 29 en 30 mei vond dit jaar wederom het Smart City Event plaats in de RAI in Amsterdam. De Digitale Steden Agenda (DSA) was partner in dit evenement en was op beide dagen actief aanwezig.  Tijdens dit congres spraken vele (inter)nationale sprekers en werden er veel workshops georganiseerd.

Marijke van Hees, portefeuillehouder Digitale Steden Agenda in de G32, sprak op dit congres. Geheel in lijn met de gedachtegoed van de DSA riep zij in haar inspirerende presentatie op om te luisteren naar de samenleving en samen te werken, om zo de vernieuwing in Europa te versnellen.

Om de vernieuwing in Europa te versnellen zijn grote veranderingen nodig binnen bestaande structuren. Dat is eng, maar vooral ook leuk: het brengt enorm veel voordelen met zich mee in de vorm van zelfredzaamheid, veiligheid, duurzaamheid, en nog veel meer belangrijke actuele thema’s. Marijke illustreerde haar boodschap met voorbeelden uit Groene Stad, Onze Stad en Zorgende Stad.


De Digitale Steden Agenda organiseerde tijdens de tweede dag  een cocreatiesessie in samenwerking met Amsterdam Smart City. Op deze interactieve sessie waren zo’n 40 mensen afgekomen. Programmamedewerker Timmy de Vos (Onze Stad) leidde de sessie. In kleine groepen  is nagedacht over de toepassing van burgerparticipatie binnen vijf verschillende thema’s: e-health, open-data, smart mobility, sustainable energy, en services in discant areas.  In deze sessie hebben mensen (inter)actief kunnen kennismaken met cocreatie en de Digitale Steden Agenda: Bottom up Innovative Power!

Tijdens het congres spraken vele internationale sprekers, waaronder Boyd Cohen (dagvoorzitter en Urban and Climate Strategist in Santiago) en Andres Ibarra (Minister of modernization in Buenos Aires).  Het smart city wiel werd geïntroduceerd. Het wiel maakt het mogelijk om binnen  zes thema’s en achttien ‘spaken’ doelen te formuleren en zo het ‘smart zijn’ van een stad meetbaar te maken.
smart city wiel

Ook Jen Hawes-Hewitt (Senior Manager, Global Intelligent Cities Strategy) en Vicente Guallart (Hoofd Architectuur van de Barcelona City Council) spraken op het congres.  Hawes-Hewitt sprak over het belang van sterke business en governance modellen en het gevaar van ‘techniek alleen om de techniek’. Guallart vertelde een enthousiasmerend verhaal over innovatieve projecten in Barcelona, waaronder het wissen van 100 buslijnen(!) en reorganisatie van de overige lijnen in een recht grid, waardoor nu elke plek in Barcelona te bereiken is met maar één overstap.

Kortom, de Digitale Steden Agenda heeft bijgedragen aan twee inspirerende dagen bij het Smart City Event 2013.

Je kunt niet meer reageren.