Grote Digitale Steden Competitie officieel van start. Doe ook mee!

De Grote Digitale Steden Competitie (GDSC) is op 1 januari 2015 officieel van start gegaan! De GDSC is een competitie waarin alle DSA-gemeenten in competitieverband strijden om de titel “Digiproofste Stad van Nederland”. Om de Digiproofste Stad van Nederland te worden, nemen gemeenten oplossingen van andere gemeenten over, delen zij eigen goede voorbeelden en praten zij in kennisdelingsbijeenkomsten mee over oplossingen op het gebied van regeldruk en online dienstverlening van gemeenten.

Digiproofste stad van Nederland

Steden kunnen punten verdienen op verschillende onderdelen: deelnemen aan een Meetup, eigen goede voorbeelden aandragen en goede voorbeelden overnemen. De vijf steden met het meeste aantal punten mogen middels campagnevoering laten zien waarom juist zij de titel Digiproofste Stad van Nederland verdienen. Deze titel wordt in januari 2016 uitgereikt aan de stad die de jury weet te overtuigen de beste te zijn.

Samenwerking

De GDSC is een samenwerkingsverband tussen de DSA (Lerende & Regelluwe Stad) en GoedOpgelost! van het ministerie BZK. GoedOpgelost! (goedopgelost.overheid.nl) verzamelt en ontsluit alle goede voorbeelden van gemeenten op het gebied van online dienstverlening en regeldruk. Er bestaat al een database van meer dan 250 goede voorbeelden die zich hebben bewezen bij allerlei gemeenten. De competitie moet eraan bijdragen dat een aantal van deze goede voorbeelden overgenomen wordt en dat de database aangevuld wordt met goede voorbeelden die er in DSA-gemeenten zijn.

Bekijk wat Ties (5 jaar) te zeggen heeft over de verbetering van online dienstverlening van gemeenten!

Wat kan jouw gemeente doen?

Deelnemen aan een Meetup

De competitie is op 1 januari officieel van start gegaan. Per maand staat een goed voorbeeld centraal en wordt er een Meetup georganiseerd. In deze Meetup bespreken experts, een gemeente en eventueel gebruikers verschillende facetten van het voorbeeld. De Meetup wordt georganiseerd voor gemeenten die potentie zien in het goede voorbeeld en er meer over willen weten. Deelnemers aan de Meetup zijn bijvoorbeeld beleidsmedewerkers of programmamanagers (digitale) dienstverlening, afdelingshoofden EZ of Publiekszaken (afhankelijk van het voorbeeld) en afdelingshoofden ICT van alle DSA-steden. Deelnemen aan een Meetup levert een punt op.

Eigen voorbeelden aandragen

Eigen goede voorbeelden aandragen aan Goed Opgelost! levert ook punten op. Het doel is dat gemeenten laten weten dat er expertise rondom een voorbeeld in huis is, de eerste stap in een proces van kennisdeling.

Goede voorbeelden overnemen

Tot slot kan jouw gemeente ook (een van) de geselecteerde voorbeelden overnemen. Hierdoor wordt de online dienstverlening verbeterd of de regeldruk verminderd. Voor elk voorbeeld dat is overgenomen, of aannemelijk wordt gemaakt dat het overgenomen gaat worden, wordt een punt toegekend.

Doe mee!

Op de website competitie.tumblr.com staat de competitie in meer detail beschreven. Volg ons door je aan te melden voor de competitie-nieuwsbrief. Deelnemen aan de competitie kan op één of meerdere van bovengenoemde manieren. Meld je hier aan om deel te nemen aan de Meetup. Meld hier dat je een oplossing hebt overgenomen en deel hier je eigen goede voorbeelden op Goed Opgelost!.

De gemeente die hier het best in slaagt mag zichzelf in 2016 de “Digiproofste Stad van NL” noemen!

Je kunt niet meer reageren.