Haarlem Digiproofste Stad van Nederland 2015!

Haarlem heeft de Grote Digitale Steden Competitie (GDSC) 2015 gewonnen en mag zich een jaar lang de Digiproofste Stad van Nederland noemen.

De GDSC is een wedstrijd tussen de steden uit het netwerk van de Digitale Steden Agenda met als doel om overheidsdienstverlening te verbeteren en regeldruk te verminderen. Het gebruik maken van elkaars kennis en ervaring rondom digitale oplossingen staat hierbij centraal.

Jeroen van Spijk, wethouder Dienstverlening, nam de prijs in ontvangst. “We zijn er ontzettend trots op in Haarlem dat we deze competitie hebben gewonnen. Het is een goed jaar geweest waarin we stappen hebben gezet in onze dienstverlening én in de samenwerking zowel intern als extern. Hier gaan we in 2016 mee door!”

Grote Digitale Steden Competitie

Inwoners en ondernemers willen zaken steeds meer digitaal kunnen regelen met de gemeente. Om dit meer mogelijk te maken is de GDSC, een initiatief van de Digitale Steden Agenda en Goed Opgelost!, opgericht. Wim Oosterveld, directeur Digitale Steden Agenda: “We hebben tien digitale oplossingen geselecteerd, die hun waarde hebben bewezen binnen gemeenten. Waarbij de digitale weddingplanner er voor mij uitsprong op basis van creativiteit en nut voor de inwoner. Als inwoner merk je dat je echt op je wenken bediend wordt”. Een stad scoort punten door:

  • Kennis over die verschillende oplossingen te delen
  • Deze goede oplossingen over te nemen
  • Eigen goede oplossingen te delen op Goed Opgelost!

“Met als uiteindelijk doel dat alle steden door samen te werken de eigen dienstverlening verbeteren”, vult Aty de Groot, hoofdredacteur Goed Opgelost!, aan.

GDSC16

In 2016 volgt een nieuwe editie van de competitie, genaamd GDSC16. Versnelling is het sleutelwoord in 2016. Deelname versnelt de innovatie in steden. De competitie verbindt en daagt uit tot kennisdeling.

Donderdagmiddag 18 februari (te Mariaplaats 4d, Utrecht) organiseren we de eerste meetup van het jaar, met als thema “What’s in it for my city“. Onder andere Haarlem neemt je mee in haar ervaringen omtrent de competitie. Meld je aan via meetup.com.

Bekijk voor meer informatie over GDSC16 goedopgelost.overheid.nl/gdsc16 of neem contact op met Geert-Jan Kollenstart, innovatiemakelaar Digitale Steden Agenda.

Kennisoverdracht

In kennissessies over de geselecteerde oplossingen (meetups) wisselen gemeenten volop kennis en ervaringen uit. Het gaat hierbij niet om het overdragen van kant en klare ‘best practices’, maar juist om keuzes en ervaringen tijdens het innovatieproces, aldus Wim Oosterveld, Digitale Steden Agenda. Gemeenten laten zich inspireren door kennis van ervaringen van anderen en op basis daarvan gaan ze zelf aan de slag.

Steden in beweging

De competitie is een goed instrument om beweging te krijgen, aldus Aty de Groot, hoofdredacteur Goed Opgelost!. Ondanks dat het een competitie was, is laagdrempeligheid een kracht van de competitie. Het grote geheel is belangrijk, maar het opknippen in goede voorbeelden maakt het overzichtelijk en behapbaar.

Je kunt niet meer reageren.