E-waste race

De E-waste race is een wedstrijd tussen scholen om zoveel mogelijk elektronisch afval, ookwel e-waste genoemd, in te zamelen. Zo werkt de e-waste race aan duurzaam bewustzijn in de buurt en zorgt de e-waste race ervoor dat belangrijke materialen terug in de kringloop komen! Inmiddels is er een zeer succesvolle pilot geweest waarover hieronder meer.

Hoe werkt het

De e-waste race maakt recyclen leuk, leerzaam en  gemakkelijk!

De e-waste race maakt van de inzameling van elektronisch afval een wedstrijd tussen scholen. De school die het meest inzamelt kan daarmee bovendien een leuke prijs winnen. Dit concept blijkt een erg succesvolle formule om op een leuke manier zoveel mogelijk e-waste in te zamelen. (lees verderop over de succesvolle pilot)

Door slim gebruik te maken van een interactieve website, www.ewasterace.nl, kunnen buurtbewoners gemakkelijk hun elektronisch afval vanuit huis aanbieden. Scholieren van de deelnemende scholen maken digitaal een afspraak en gaan vervolgens op pad om het afval op te halen. De score wordt online bijgehouden en dat verhoogt het wedstrijd element!

De e-waste race zet in op duurzaam bewustzijn in de buurt en zorgt bovendien voor een fijnmazige inzameling van elektronisch afval. Zo dragen we er op een leuke en effectieve manier aan bij dat belangrijke materialen terug in de kringloop komen!

Doelgroep

gemeenten, scholen, recyclers en bedrijven

Voortgang

De e-waste race is winnaar van de e-waste 2.0 challenge. Deze prijs is uitgeschreven door Wecycle, Utrecht Sustainability Institute en UtrechtInc. Van het prijzengeld is een pilot gerealiseerd tussen 17 maart en 19 april. Hieraan deden 7 scholen mee uit Tilburg, Amersfoort, Hoogland, Haarsteeg, Zijtaart, Lamswaarde en Hengstdijk. Deze pilot bleek erg succesvol!

Resultaat

Tijdens deze allereerste e-waste race is een geweldige bijdrage geleverd aan het milieu. De 7 deelnemende scholen hebben in totaal meer dan 14.000 kg elektronisch afval weten in te zamelen!!! Scholen waren razend enthousiast en het project heeft veel aandacht in de lokale media gekregen. Zo hebben verschillende scholen met deelname aan de e-waste race de krant of zelfs de radio gehaald. Zie een overzicht van alle resultaten met foto's in deze slideshare-presentatie:

http://www.slideshare.net/TimmydeVos/e-waste-race-resultaten-pilot

Eerste prijs voor Lambertusschool

De eerste prijs, een schoolreisje voor de hele klas naar Science Center NEMO in Amsterdam, is gewonnen door de Lambertusschool in Haarsteeg. Het was tot het laatste moment een spannende nek-aan-nek race met de Edith Steinschool uit Zijtaart. Met bijna 6500 kg wist de Lambertusschool de prijs in de wacht te slepen.

What's next

De e-waste race gaat opschalen! Verschillende gemeenten hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn in een e-waste race in hun stad. Er wordt hard gewerkt aan de mogelijkheden voor vervolgraces.