G32, DSA, VNG en Platform31 dienen Call for Commitment in

De Europese Commissie (vanuit het European Innovation Platform on Smart Cities and Communities) heeft dit voorjaar een Invitation for Commitment uitgeschreven. De G32 werkgroep Europa heeft met ondersteuning van de DSA, Platform31 en VNG een Call for Commitment ingediend.

European Innovation Partnership on Smart Cities & Communities

Het European Innovation Partnership on Smart Cities & Communities (EIP SCC) komt voort uit de Europese Energie-agenda: twintig procent minder CO2-uitstoot in 2020. De EC wil bedrijven, kennisinstellingen en overheden van harte uitnodigen om actief aan de slag te gaan met diverse maatschappelijke thema’s. Denk aan: energie, mobiliteit en zorg, met als doel samenwerken en van elkaar leren. ICT en Het EIP SCC biedt een platform waarbij het zoeken naar partners (in triple helix verband) en het delen van kennis en best practices centraal staat.

Bijeenkomst Smart Cities – Call for Commitment

Op dinsdag 20 mei 2014 heeft de bijeenkomst Smart Cities – Call for Commitment plaatsgevonden. De G32 Werkgroep Europa organiseerde deze bijeenkomst, met ondersteuning van de Digitale Steden Agenda, Platform31 en VNG. Aanwezig waren bedrijven, kennisinstituten en gemeenten. Op basis van de inhoudelijke workshops energie & duurzaamheid, mobiliteit en zorg hebben de steden van de G32 hun stedelijke omgeving aangeboden als proeftuin/living lab voor slimme, innovatieve oplossingen. De steden nodigen hierbij bedrijven en kennisinstellingen uit om als experimenteerruimte te dienen, met antwoorden op de maatschappelijke opgaven waar zij voor staan.

Tijdens de middag is gesproken over de inhoud van de Call for Commitment op basis van acht horizontals:

  • focus op inwoners;
  • beleid en wetgeving;
  • geïntegreerde planning;
  • kennisdeling;
  • indicatoren;
  • open data;
  • standaarden;
  • verdienmodellen, aanbesteding en financiering.

Op 15 juni is de Call for Commitment namens de G32 ingediend. We zijn nu in afwachting van de beoordeling. Als de Call wordt toegekend, maakt dat het voor de komende tijd eenvoudiger om Europese subsidie-aanvragen te doen voor Smart City projecten (Horizon2020 bijvoorbeeld) en zetten de G32, DSA, VNG en Platform31 zichzelf in de etalage als plek waar bedrijven en kennisinstellingen welkom zijn voor innovaties en het delen van kennis (promotie) en kunnen de steden van elkaar leren.

Verslag en presentaties

 

 

Je kunt niet meer reageren.